Voorbereidingen en allerlei weetjes

We zijn volop bezig met de planning van ons verblijf in Toronto en omgeving en ik moet zeggen dat het geen rustvakantie zal worden! Maar des te beter, het is immers de bedoeling om zoveel mogelijk indrukken op te doen zodat we een zicht krijgen op de omgeving.

Tijdens die voorbereidingen kom je dan wel eens wat leuke weetjes tegen:
– Toronto is in de loop der jaren zowat samengesmolten met een aantal gebieden rondom de stad. Dit gebied noemt men de GTA (Greater Toronto Area), dus eigenlijk zowat Toronto en de suburbs. De totale oppervlakte is 7.124km2, en er wonen 6 miljoen mensen.
Ter vergelijking: de provincie Antwerpen heeft een oppervlakte van 2.867 km2. Dus de GTA is bijna zo groot als Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant samen!
En daar moeten wij dus ergens een plekske voor onze toekomstige thuis gaan zoeken…
– er zijn eilanden die vele vele malen groter zijn dan België. Het grootste eiland, Baffin Island, is 507.451km2. Het 2de grootste en tevens meest bekende eiland is Vancouver Island, met een oppervlakte van 217.291km2.
En toch hoorde ik eens iemand zeggen dat ze niet op Victoria Island willen wonen, vanwege dat ‘eiland-gevoel’. Het is er 7 keer groter dan België!
– de provincie Ontario is 1.076.395km2 groot. Belgie is 35 keer kleiner: 30.528km2 groot. Om het beter te vatten: Ontario is zo groot als: België + Nederland + Luxemburg + Frankrijk + Duitsland. Dat klinkt op dit moment allemaal nog zo heel erg surreëel…
– Toronto grenst aan het Ontario meer. Dat meer is 1/3 van de oppervlakte van België (10.300km2). Het grootste Canadese meer is Lake Huron, met een oppervlakte groter dan België: 36.000km2.

Zaterdag hadden we in Kortrijk nog afgesproken met een man die al sinds de jaren 70 in Canada woont. Hij is tot voor kort een van de ‘grote mannen’ van Agfa geweest, en het was dan ook een ontzettend boeiend en leerrijk gesprek dat we met hem gehad hebben. Spijtig dat we beiden nog andere verplichtingen hadden, maar ik hoop dat we dit gesprek eenmaal in Ontario nog eens verder kunnen zetten.

We zijn ook nog naar Gent geweest waar we heerlijk een terrasje gedaan hebben. Ook hebben we in de Fnack nog ‘Asterix in Belgium’ gekocht,

een van de cadeautjes die we meenemen voor David & Danute in Markham. Kwestie van de Belgische kwaliteiten eens wat in de verf te zetten. Eigenlijk hadden we liefst nog een boek van Kuifje voor hen gekocht: The adventures of TinTin: Secret of the unicorn
Dat boek wordt momenteel verfilmd door Steven Spielberg, en dat is natuurlijk wel Echt Belgisch. Maar men kon me niet garanderen dat dat nog voor ons vertrek geleverd kon worden.

Het zal hier nog een drukke week worden, heel wat kleine dingen die moeten afgewerkt worden. Maar het aftellen is nu echt wel begonnen! En het staat vast dat we echt niet iedereen kunnen bezoeken die we eigenlijk willen bezoeken. Maar dat is dan voor een volgende keer!

Advertenties

5 thoughts on “Voorbereidingen en allerlei weetjes

  1. Heerlijk die voorbereidingen! En wat een leuke weetjes allemaal! Eigenlijk zijn België en Nederland maar kleine landjes! Een lachtertje vergeleken met Canada en de VS ;)..

    Heel veel plezier alvast in Toronto! Oh, maak je een mooie foto van de CN tower? 😉 , hopelijk kan ik die ooit es een keer zelf bezoeken hehe!

  2. Ik dacht ook al dat een bezoekje aan de Finger Lakes er niet aan zou zitten in die korte tijd, maar dat hou je tegoed voor als jullie gesettled zijn hoor!!!

  3. De grootte van alleen al de provincie Ontario is soms gewoon frustrerend: Wij hebben eens bijna 4 uur gereden voor een weekje vakantie en dan nog waren we ‘pas’ op het Bruce Peninsula. Of: 5 uur rijden en dan zit je in Ottawa, ook nog steeds in dezelfde provincie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s