Kennismakingsreis Toronto en omgeving – deel 2

Tot nu toe heb ik altijd al aan het raampje gezeten als we ergens naartoe vliegen, maar deze keer niet. Dat vind ik spijtig, ik hou er van om een land al een beetje te verkennen vanuit de lucht.

Bij aankomst op dinsdag zijn we eerst naar Markham gereden. Daar hadden we namelijk afgesproken met Mark en Karine, een sympathiek Vlaams koppel dat een jaar of 2 geleden met hun 16-jarige zoon naar Ontario is getrokken. Zij wonen in Barrie. Maar over onze ontmoetingen volgt nog een volgend verslagje.
Woensdag had manlief dan een sollicitatiegesprek niet zo ver daar vandaan, en pas donderdag zijn we naar Toronto getrokken.

Toronto voelt helemaal niet aan als een miljoenenstad.
Het is een heel erg ‘open’ stad, met heel brede stoepen (zodat je haast nooit de idee hebt dat je verzwolgen wordt in de mensenmassa), heel proper, luchtig.

Op het eerste zicht vind ik Vancouver qua architectuur mooier. Hoewel ik niet echt een fan ben van moderne architectuur, staan daar toch een aantal mooie glazen constructies die heel mooi passen in het gehele plaatje. Ook in Toronto staan moderne/glazen constructies, maar ze springen er qua schoonheid niet uit (maar zijn ook niet lelijk).

Opvallend is ook dat er heel wat residentiële losbouw in de stad staat. En wanneer je de CN Tower beklimt, dan valt er nog iets heel anders op: de vele bomen in de stad. En dan heb ik het niet over parken of zo, maar gewoon over bomen; langs de straten, tussen de huizen,… Zoiets is me nooit opgevallen in Londen of Parijs, terwijl er momenteel nog niet zo heel veel bomen in bloei stonden (heel wat bomen hadden nog niet eens blaadjes!).

(fotootje geleend van het internet, we hebben zelf geen helicoptervlucht gemaakt)

Er staan wel mooie oude gebouwen in Toronto. Daar zal ik in mijn volgende bericht iets over schrijven.

En ja, ik weet het, wij zijn boekenfreaks. Vooral in de US of Canada trekken de boekenwinkels ons heel hard. Ze zijn meestal minstens 2 verdiepingen groot, hebben veel en hulpvaardig personeel, een geweldig assortiment, en vaak is er ook nog een Starbucks of een ander koffiezaakje aan verbonden. Wij zijn dus fans! En natuurlijk hebben we weer heel wat boekenwinkels bezocht in Toronto. Ik zal niet overdrijven als ik zeg dat we 10 keer een boekenwinkel binnengegaan zijn!
We gaan dus niet omkomen van de leeshonger wanneer we ons daar vestigen.

Op Yonge street kan je bijvoorbeeld een mooie winkelcentrum vinden: Eaton Centre. Het bestaat uit verschillende verdiepingen.

(niet toevallig hoor, Indigo is een geweldige bookshop met coffeeshop)

Als je hier helemaal naar beneden gaat, dan kom je in PATH. Dit is een stad onder de grond.

Volgens het Guinness World Records is dit het grootste ondergronds shopping centre, in totaal 28 km lang!
Er is vanuit PATH een rechtstreekse toegang tot meer dan 50 kantoorgebouwen, 20 parkings, 5 metrostations, …

Wat in Toronto ook erg opvalt, is dat er overal volop gebouwd wordt. Je kan haast nergens kijken zonder dat je grote bouwkranen ziet. Dit gaat dan zowel over condominiums als over kantoorgebouwen, hotels, …

 We hebben tientallen kilometers gewandeld in Toronto, en ons nergens onveilig gevoeld.
Al wandelend krijg je een goede indruk van de diverse ‘sferen’ die er heersen, bv. in Chinatown, of in de studentenbuurt.

Je leest wel eens over de mist die vaak boven (in!!!) Toronto hangt. Wel, dat hebben we 1 keer aan den lijve mogen ondervinden, die eerste donderdag. Het was fris weer, regenachtig. En de mist komt dan vanuit Lake Ontario recht Toronto binnen. De toppen van de gebouwen zijn de niet meer zichtbaar! Dat geeft een heel apart sfeertje! (en verdorie, wat was het toen koud, we zijn van ellende Eaton en Path ingedoken, onze regenjassen waren duidelijk niet warm genoeg)

Als je een dag doorbrengt in Toronto, dan begin je na een paar uur niet naar rust te snakken (zoals ik dat in Athene wel heel erg ervaarde!). Zoals al gezegd: het is druk, maar er is tevens ruimte genoeg. Het verkeer verloopt vrij rustig, zonder opgefokt getoeter of auto’s die de radio helemaal luid hebben staan en hun favoriete muziek dan nog met je willen delen door hun raam open te zetten. De verkeerslichten worden goed gerespecteerd,… Het enige wat aan het einde van de dag aan rust toe is, dat zijn je voeten. 😉

Advertenties

4 thoughts on “Kennismakingsreis Toronto en omgeving – deel 2

  1. Leuk om te lezen. Wij zijn maar een paar keer even in Toronto geweest, ik ken Ottawa (natuurlijk) en Montreal beter. Als jullie daar gaan wonen zitten jullie ook redelijk dichtbij prachtige natuur, natuurlijk, zoals Niagara Falls en iets verder weg de Thousand Islands Region.

  2. Erg leuk om te lezen. Wij zijn 1x in Toronto geweest in de winter. Heel koud, niet druk en een heel ander beeld hadden we toen. Dus leuk om te lezen en foto’s te zien.

  3. Hoi Elke,
    Leuk om je eerste indrukken te lezen. Inidigo is inderdaad prachtig (ik houd ook van boekenwinkels), het is inderdaad en ruime stad. “Path” is ideaal in de winter, maar je verdwaalt er gemakkelijk! Van de mist heb ik nog niet zoveel gehoord/gezien, maar wij wonen dan ook een kilometer of 10 van downtown vandaan. In de lente is het downtown gauw wat graden kouder dan verder van lake ontario vandaan. Ben benieuwd wat er verder gaat komen en hoop het beste voor jullie met de keuringspapieren en vooral dat de nieuwe immigratieregels voor jullie geen belemmering zullen zijn.
    groeten hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s