Kennismakingsreis Toronto en omgeving – deel 3

In deel 2 van dit ‘verslag’ vertelde ik al over hoe we Toronto als stad ervaren hebben. Maar daarnaast hebben we ook nog wat andere plaatsen bezocht. Een aantal daarvan liggen wel binnen de GTA (Greater Toronto Area), maar zijn toch echt geen downtown Toronto.

MARKHAM
Het grootste deel van onze reis verbleven we in downtown Toronto, het andere deel bij onze vrienden in Markham. Markham, dat is China-in-Ontario. Beter kan ik het niet omschrijven. Overal waar je gaat zijn er Aziaten (nog veel meer dan in Toronto zelf). En blijkbaar kan je hun huizen herkennen aan de meer kleurige garagepoorten. Je ziet er dus wel eens knalgroene of in een soort fuchsia! Er zijn ook overall ‘plaza’s’ met Chinese winkels (waar je dus ook amper Engelstalige teksten ziet).
Hoe die Chinezen er trouwens ooit in slagen om die IELTS-testen goed te kunnen, daar snap ik niets van! Je verstaat die mensen langs geen kanten. En blijkbaar geraak je er ook niet echt aan gewoon als je er al wat jaren woont…
De Chinezen zien in Markham (de stadsvorm?) iets van een draak, en dat zou de reden zijn waarom ze echt massaal daar wonen, want een draak brengt hen geluk. Er wonen dus dubbel zoveel Chinezen als Canadezen in Markham. Het is een erg dure stad, en net zoals op vele plaatsen in de regio Toronto, staan de huizen heel erg dicht op elkaar. Ook de huizen die bijvoorbeeld meer dan CAD 800,000 kosten!


Ik denk dat er een meter of 3 tussen de huizen is. En ook het achtertuintje is heel erg klein, een meter of 10 diep! Dat is dus wennen als je van woont op 12 are zonder buren links, rechts of achter je…

UNIONVILLE
Vlak bij Markham is Unionville. Dit kleine stadje is vooral bekend om zijn Main Street. Een naar Canadese begrippen oude hoofdstraat met leuke charmante oude gebouwen waar nu heel wat winkels en restaurants in gevestigd zijn.

We ontdekten er dankzij Danute en David een heerlijk Indisch restaurant. Dat was trouwens onze eerste keer Indisch, en zeker niet onze laatste keer. Vooral onze zoon is er wild van, en des te pikanter, des te beter voor hem!

STOUFVILLE / VAUGHAN
Hier ga ik niet veel over zeggen, enkel dit: we bekeken hier enkele huizen omdat er ontzettend veel nieuwbouwwijken zijn en deze ook wel goedkoper zijn dan in Markham terwijl downtown Toronto nog steeds relatief dichtbij ligt (per GO-train). En daarmee hebben we dan ook alles gezegd. 😉

MISSISSAUGA
Hier bezochten we de Vlamingen Chris en zijn echtgenote Liliane, een heel sympathiek koppel! Net als in Markham staan ook de huizen hier heel erg dicht bij elkaar. En blijkbaar zijn er ‘goede’ en ‘slechte’ wijken. Maar waar zij woonden was het duidelijk ok! Ze wonen in een heel gezellig huis.
Samen met hen zijn we trouwens naar de Toastmasters meeting geweest. Dat was ook een belevenis op zich! Zoonlief heeft er ons versteld doen staan op het einde van de avond, door spontaan ook even een voordracht te gaan houden over het belang van spreken in het openbaar. We wisten dat zijn Engels goed was, maar ZO goed…. Hij kreeg een staande ovatie en ook achteraf is er nog over zijn opmerkelijke toespraak gesproken.
Er is in ieder geval een goed visrestaurant in Mississauga, dat hebben we ook al ontdekt!

OAKVILLE
Dit stadje sprak ons het meeste aan om er te gaan wonen! Leuke buurten (ja, ook hier staan de huizen heel dicht bij elkaar), met heel wat groen ook, gezellige stad, aan Lake Ontario,… En het stikt er van de Europeanen. Zeer vreemd, als je al dagen Aziaten gewoon bent. Waarschijnlijk gaan we hier kijken om iets te huren, tenminste als mijn man aan de ‘juiste’ kant van Toronto werk vindt. Stel dat je een job vindt in Markham, dan is forenzen vanuit Oakville een beetje een waanzinnige optie, maakte men ons duidelijk. Duurt veeeeel te lang.

Trouwens, overal waar je kwam zag je dat men nog massa’s huizen aan ’t bouwen was. Duidelijk geen crisis wat dat betreft! De huizenmarkt is ook waanzinnig. De regio heeft duidelijk niet te leiden gehad onder de crisis, wat huizenprijzen betreft. Als je een koopwoning ziet die al meer dan een maand op de markt staat, dan is dat dus lang! Iets wat wij ons hier niet kunnen inbeelden! Vooral ook omdat het echt niet om goedkope huizen gaat, dit gaat allemaal over huizen die > CAD 500,000 kosten! En het is dus ook niet vreemd dat bv. een huis te koop gezet wordt met een vraagprijs van 650,000, maar verkocht wordt voor 680,000! Omdat er zoveel kandidaat-kopers zijn die tegen elkaar op gaan bieden. Idem met de huurhuizen. Wil je een vrijstaande woning met minstens 3 slaapkamers en 2 garages, dan moet je gaan denken aan prijzen die echt boven de CAD 2,000 gaan. Een halfopen bebouwing met 1 garage ga je nog kunnen vinden voor iets van een 1,800/maand (of duurder). Slik! Ja, dat is even aanpassen zeg! Van ons groen rustig dorpje met een groot huis op een groot stuk grond, maar suburbia, waar de huizen heel erg dicht tegen elkaar staan, een tuin iets is wat zo groot is als het terras dat wij nu hebben, met prijzen die ontzettend duur zijn. En toch zien wij dat zitten. Al begrijp ik dat sommigen dat niet zullen snappen.

We bezochten ook nog wat andere leuke plaatsen, maar dat was dan meer in onze rol als toerist. Zie volgende bespreking.

Advertenties

6 thoughts on “Kennismakingsreis Toronto en omgeving – deel 3

  1. Dat valt me in Ottawa ook altijd op, dat de huizen zo dicht bij elkaar staan. Dat heeft daar zeker niet met ruimte te maken, daarvan is er meer dan genoeg. Aan Lake Ontario lijkt het me heerlijk wonen.

  2. Leuk om te lezen, huizen staan inderdaad dicht op elkaar..

    En ja hoe kan het dat die slecht verstaanbare Chinezen er in slagen om die IELTS-testen goed te kunnen. Dat vraag ik me ook af …

  3. He he, eindelijk eens bijgelezen op jouw blog. Ik schaam me … Was te lang geleden.

    Wat een totaal ander huizenverhaal daar in Canada dan wat wij in Spanje meemaken, daar moet je bijna op 1 ha. grond gaan zitten. En de prijzen zijn vele malen lager dan hier.

    Verkochten de huizen hier maar zo snel he??

  4. Jeetje wat een prijzen zeg. Duidelijk geen crisis in Canada (at least in GTA). En knap van je zoon dat hij iets voorgedragen heeft in het Engels!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s