Nog eentje over de (conservatieve) banksector in Canada

De banksector in Canada is ongehavend uit de financiële crisis gekomen. De crisis is zelfs perfecte imagocampagne gebleken. “De crisis heeft ons op de kaart gezet”, zegt Janet Ecker tijdens een bezoek aan de regio rond Toronto, de hoofdstad van de provincie. […]

Als Ecker spreekt, wordt er geluisterd in Canada. Ze was zeven jaar minister in de regionale regering van Ontario, onder meer voor Financiën. Nu is ze directeur van de sterke Toronto Financial Services Alliance en een gerespecteerd expert van ‘s lands financiële systeem.

Ecker was niet verrast door de weerbaarheid van de Canadese banken in crisistijd. Dat de Canadese banken van saaiheid hun handelsmerk hebben gemaakt, klopt volgens haar volledig. “Het leidt geen twijfel dat onze businesscultuur conservatiever is. We hebben niet de risico’s genomen die financiële spelers in andere landen namen.” Zo lieten de Canadese banken zich niet verleiden tot de handel in risicovolle producten zoals herverpakte kredieten (de zogenaamde collateralized debt obligations of CDO’s, nvdr). Canada ontwikkelde bijgevolg, in tegenstelling tot de VS, ook geen subprime markt (rommelhypotheken).

Ecker wijst er op dat Canada ook strenge regels heeft voor afbetalingen en een beter risicobeheer eist van banken. “Van het zogenaamde ninja lenen, no income, no jobs no assets, is in Canada gewoon geen sprake, noch van aftrekbaarheid van hypotheken.” De Canadese banken zijn ook steeds voorzichtiger geweest in het investeren in schuldpapier.

Die conservatieve houding werd opgedrongen door de overheid. Zo mogen De Canadese banken niet alleen minder kredieten hebben uitstaan in vergelijking met andere landen, maar moeten ze een grote kapitaalbuffer aanleggen. Bovendien namen ze tijdens de crisis bijkomende maatregelen om het kapitaal te beschermen. Door die sterke kapitalisatie konden de banken ook in crisistijd leningen toestaan, en kunnen ze nu proactiever zijn in hun groeistrategie. “Ze moeten geen energie steken in het herstellen van hun balansen”, zegt Ecker, die eraan toevoegt dat de sterke prestatie van de Canadese banken ook te danken is aan hun intensieve communicatie met de overheid, regulator, centrale bank en de Canada Deposit Insurance Corporation (een door het parlement opgericht orgaan dat het spaargeld van de Canadezen verzekert tegen het faillissement van een van zijn leden, nvdr).

 Lees het volledige artikel in Trends magazine van deze week.

Advertenties

One thought on “Nog eentje over de (conservatieve) banksector in Canada

  1. Ik herken je gevoelens, als je zo lang ergens naar uitgekeken hebt (en jullie nog veel langer dan wij toen) in onzekerheid kun je je bijna niet voorstellen dat jij het bent die dan nu echt gaat, maar dat komt nog wel 🙂

    Hier doen de locale banken het ook erg goed, die zijn heel conservatief ook (zo zien ze er ook uit, ik vind het super hoor) en die hebben erg veel klanten erbij gekregen sinds de hele “bankentoestand” hier, en inderdaad ” ninja’s” krijgen hier geen hypotheek, zelfs geen creditcard bij deze locale banken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s