Canada heeft de meeste hooggeschoolde jongeren

Vandaag te lezen in de Washington Post:

U.S. goes from leading to lagging in young college graduates

 Twee jaar geleden voerden de VS de lijst aan van landen waar de 25- tot 34-jarigen het hoogst opgeleid waren. Maar op die twee jaar tijd is er blijkbaar veel veranderd!

The United States has fallen from first to 12th in the share of adults ages 25 to 34 with postsecondary degrees, according to a new report from the College Board. Canada is now the global leader in higher education among young adults, with 55.8 percent of that population holding an associate degree or better as of 2007, the year of the latest international ranking. The United States sits 11 places back, with 40.4 percent of young adults holding postsecondary credentials.

[…] The United States ranks somewhat higher, sixth, among all nations when older adults are added to the equation

Dat wil dus eigenlijk zeggen dat de VS op dit moment te maken hebben met een jongere generatie die lager geschoold is dan zijn ouders. Een zeer merkwaardig fenomeen.
Op zich is dit weer goed nieuws ivm Canada. Laat ons hopen dat daar een doelbewuste strategie achter zich van overheidswege, en dat Canada toch minstens in de top 5 kan blijven staan.

Als je je afvraagt wie er nog in de top 10 staat:

1. Canada – 55,8%
2. Korea – 55,5%
3. Rusland – 55,5%
4. Japan – 53,7%
5. Nieuw Zeeland – 47,3%
6. Ierland – 43,9%
7. Noorwegen – 42,7%
8. Israel – 41,5%
9. Frankrijk – 41,4%
10. België – 41,3%
Op de 12de plaatst staat dus de USA met 40,4%. En wat me heel erg verbaasde, is dat Nederland pas op de 18de plaats volgt, met 36,7%. Dat is toch een aanzienlijk verschil met Belgie, en ik zou dat niet zo dadelijk kunnen verklaren. Dus: verklaringen zijn welkom!

Het volledige rapport is hier te lezen.

Advertenties

4 thoughts on “Canada heeft de meeste hooggeschoolde jongeren

  1. Dat Amerika zakt heeft misschien met de economie te maken. De kosten voor hoger onderwijs zijn hoog, mensen kunnen het niet betalen en moeten in plaats van school gaan werken.

    • Op zich zeker geen onlogische redenering. Maar deze peiling is gebaseerd op de gegevens van 2007. Had de crisis toen al zo zwaar toegeslagen? Anderzijds hoorde ik ook dat door de crisis jonge studenten juist heel wat concurrentie ondervonden van ouderen die zonder werk kwamen te zitten. In plaats van dan thuis werkloos te zitten wezen, kozen volgens een artikel dat ik maanden geleden las heel wat werknemers er dus voor om terug naar school te gaan, zodat ze beter gewapend waren als de economie terug ging aantrekken. Daardoor waren er dan weer minder plaatsen beschikbaar voor leerlingen die het middelbaar onderwijs afgewerkt hadden en die ook naar de unief wilden gaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s