De vlucht (van emigrant naar immigrant)

Op vrijdagochtend, na een nachtje heerlijk slapen, staken we de straat over en liepen we met onze 4 valiezen, 2 reistassen, 3 laptoptrolleys en de grote hondenbench de vertrekhal in.

Bij Jet Airways werden we vriendelijk onthaald en ingechecked. Ook Dusza. Zij werd al snel opgehaald om apart naar het vliegtuig te worden gebracht.

Wel hadden we nog een minder leuke ervaring: toen ik met Jet Airways gebeld had om te informeren hoe het zat met het meenemen van extra valiezen (buiten die ene koffer van max. 23 kg) die je mee mag nemen) + het meenemen van Dusza, had men mij gezegd:
– je mag 1 stuk bagage van max. 23 kg gratis meenemen + je handbagage
– je mag 1 extra stuk bagage van max. 23 kg meenemen, en daar betaal je 50 euro (of dollar, dat herinner ik me niet meer) per traject voor
– je mag een 2de extra stuk bagage van max. 23 kg meenemen, en daar betaal je dan 150 euro (dollar?) per traject voor
Dusza, onze hond, telde ook als 3de stuk bagage, dus zij zou ook 150/rit kosten.
Maar… eenmaal ingechecked bleek dat totaal anders te zijn! We moesten immers voor 3 extra bagagestukken (die maximaal 20 kg/stuk wogen) en Dusza samen 750 dollar betalen!!! In plaats van de 300 euro die wij dachten dat het ging kosten op basis van wat men mij aan de telefoon had gezegd.

Daar ga ik dus nog wel eens een brief voor schrijven naar Jet Airways. Niet dat dat veel uit zal halen, maar dan heb ik het toch gezegd.

De vlucht zelf vertrok met een uur vertraging. Eerst vertraging omdat iemand zijn papierwerk voor immigrations niet in orde was. Na een tijd bleek dat men dat niet in orde kreeg, dus moest die persoon zijn bagage uit het vliegtuig gehaald worden.

Ondertussen deed men een oproep “is er een dokter in de zaal”, want er bleek iemand aan boord te zijn die medische assistentie nodig had. Op zich geen probleem, want ik zat naast een Indische dokter en die man wist me te zeggen dat er nog een aantal dokters aan boord waren, zij waren op weg naar een congres in Quebec. Na een tijd bleek dat die persoon toch niet aan de vliegreis mocht beginnen, dus moest hij van boord gehaald worden en moest ook zijn bagage en die van zijn reisgezel uit het vliegtuig gehaald worden.

Ondertussen maak je je dan wel zogen om Dusza, want zij zit daar maar helemaal in haar eentje, niet wetende wat er aan ’t gebeuren is.

Verder verliep de vlucht heel rustig. Jet Airways is een fijne maatschappij om mee te vliegen: comfortabele stoelen, het eten was relatief lekker en het aanbod aan films en muziek was ook goed, met individuele schermpjes.

Tijdens die uren onderweg denk je natuurlijk na over wat er op dat moment aan ’t gebeuren is. Eigenlijk had ik verwacht emotioneel te gaan reageren op het moment dat we de voordeur van ons huis definitief achter ons dichttrokken. Maar dat was niet gebeurd. En dan had ik het verwacht op het moment van opstijgen, het verlaten van Belgie. Maar ook dat deed me niet echt iets.
Wel besef je dat je eigenlijk een soort van ‘transformatie’ doormaakt: in Belgie ben je een emigrant die het land gaat verlaten om naar Canada te trekken. En onderweg naar Canada (en eenmaal daar geland) ben je plots een immigrant, iemand die nieuw een land binnen komt.

Ruim acht uur nadat we vertrokken werd het tijd om te gaan landen in Toronto…
Maar dat zal iets voor de volgende keer zijn. Het is bijna 23.00u, en ’s avonds ben ik echt wel moe. De dagen hier zijn zeer intensief. Morgen gaan we naar downtown Toronto. Erwin heeft een sollicitatie en Dario en ik gaan lekker rondwandelen ginder, en natuurlijk ons bezoekje brengen aan een aantal boekenwinkels….

Advertenties

15 thoughts on “De vlucht (van emigrant naar immigrant)

 1. Wat een verhaal zeg! Is nogal een verschil tussen 300 euro of 750 dollar. Nou ja, je bent er en alles is meegekomen. Misschien kun je volgende keer iets vertellen over Dusza? Hoe kwam ze uit het vliegtuig; hoe bevalt het haar daar etc.

 2. Hey Elke, leuk weer een update. Vervelend dat je dan meer moet betalen dan jou aanvankelijk gezegd was aan de telefoon. Hoe is het met Dusza, heeft zij de vlucht goed doorstaan? Blij jullie weer te zien of moet ze in Canada eerst een paar weken in quarantaine? Erg leuk om te lezen weer … ben benieuwd hoe snel Erwin een baan krijgt, denk dat het wel zal meevallen.

  Groetjes,
  Sandra

 3. Hallo Elke,

  Zie:
  http://www.jetairways.com/EN/BE/PlanYourTravel/BaggageAllowance.aspx

  Daar staat expliciet:
  Effective Novenber 15 2009, Guests who purchase Economy Class tickets may check one bag for no charge and a second bag for USD 50 Ex-US and EUR 50 Ex-Belgium/Netherlands/Luxembourg/France within the acceptable size and limitations.

  Guests who have already purchased Economy Class tickets prior to November 15, 2009 may check two bags at no charge within the acceptable size and weight limitations.

  Dus ze hebben verkeerd aangerekend, zie op de tabel: ze hebben de europese regels voor u toegepast: 1 stuk bagage, maar dan de amerikaanse prijzen: 150 dollar. Maar de amerikaanse regel zegt wel dat je 2 stukken bagage mag op hun tabel dus ofwel was uw 2de stuk gratis ofwel was elk 2de stuk aan 50, niet zoals het nu was…

  • Op die link zie ik staan bij “Baggage Allowance for guests traveling to / from:”
   Between USA / Canada and Belgium
   First 3 pcs / 23 kgs each 1 pc / 23 kgs
   Première 3 pcs / 23 kgs each 1 pc / 23 kgs
   Economy 1 pcs / 23 kgs each 1 pc / 23 kgs

   => wij reisden in Economy, dus inderdaad 1 stuk van 23 kg gratis.

   Maar dan staat er verder:
   “Excess Baggage Charges:”
   en daar wordt het misschien voor interpretatie vatbaar? Want vallen wij onder
   * Europe / United Kingdom? Dan wordt het een procentueel geval van betaling, maar ze melden daar vluchten vanaf Londen, en niet vanaf Brussel. Brussel wordt helemaal niet vermeldt!
   Dus moeten we dan misschien kijken naar wat onze bestemming is? Want dan staat er
   Overweight rate: USD 50 for any piece weighing between 23-32 kg
   Extra Piece: A flat rate of USD 150 (per piece) will be charged for each extra piece.

   Suggesties?

 4. Fijn dat je weer even schrijft. Het is toch een heel intense tijd. Hopelijk gaat het heel goed met Erwin’s sollicitatie!

 5. Dat is balen zeg, dat jullie zoveel bij moetsn betalen voor de koffers.
  Natuurlijk duim ik ook dat het goed verloopt met Erwins sollicitatie.

 6. Dat je geen emotionele reactie had bij het verlaten van Belgie of het landen in Toronto, is omdat het voor jullie nog allemaal heel nieuw is… Die reacties komen later pas, soms zelfs pas na 6 maanden of 1 jaar… Niet over nadenken. Gewoon jullie ding doen. Ik wens jullie alle geluk toe bij het settlen en het vinden van een nieuwe job! Groetjes,

 7. Wij hebben dat ook niet zo gehad die emotionele momenten, je bent veel te druk voordat je eindelijk in het vliegtuig zit, ik maakte me doodongerust over de hondjes of die wel in hetzelfde vliegtuig zaten en hoe ze het hadden. Bovendien heb je er zo lang naar verlangd en als je er eenmaal bent is er zoveel nieuws om je over te verwonderen dat is na jaren nog niet over, heerlijk hoor !
  Succes met sollicatie en veel geluk daar !

 8. Heerlijk lezen, maar het duurt telkens te lang :-). Veel succes daar en hopelijk snel terug een job hé. Heb ook al gehoord dat eerste jaar spannend en verkennend is, dat het 2de jaar meestal heimwee biedt, en dat ge pas vanaf het 3de jaar niet meer terug wilt 🙂

  • Hilde, ik probeerde het via je e-mail door te sturen, maar dat lukte niet, ik kreeg een foutmelding:
   Technical details of permanent failure:
   Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain.

   Zal even via je website kijken of ik het daar achter kan laten…

 9. Na een wat rommelige begin van de reis zijn jullie eindelijk daar. Ik kan me goed voorstellen hoe je die transformatie doormaakt:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s