Thuis + De eerste schooldag

Gisteren tijdens de avondwandeling die we met Dusza maken, verbaasden Erwin en ik er ons over dat we hier nog maar 11 dagen wonen. Het voelt allemaal al zo vertrouwd aan!

We hebben het zeker naar onze zin in ons huisje en voelen ons hier echt al thuis. Zeker nu ik mij een deftige stofzuiger aangeschaft heb. Een Miele, een echte ‘canister’, dus zo’n Europees model i.p.v. die rechtopstaande lompe Noord-Amerikaanse gevallen.

Het is een hele aanpassing om van zo’n riante woning zoals we in Kasterlee hadden, plots te verhuizen naar een rijhuis met veel minder ruimte en amper 30 vierkante meter tuin. Maar toch voelen we ons hier goed in Oakville. De locatie is zeer handig: op 7’ van het Go Train station van Mississauga, en op 10’ minuten van het station van Oakville. Die Go trein is de commuter trein naar downtown Toronto. En we zitten op 5’ van de oprit van de autostrades.
De omgeving is groen, met heel wat parkjes en trails, en veel grote bomen tussen de huizen door.

Natuurlijk is het wel de bedoeling dat we op termijn verhuizen naar een ruimere woning. En waarschijnlijk gaan we eerst nog een tijd naar een huurwoning, zodat we de regio toch nog beter kunnen leren kennen alvorens een huis te kopen. Al hebben we afgelopen weekend echt wel een droomhuis te koop gezien. Maar vergelijkbaar met ons huis in Kasterlee kunnen we niet gaan wonen, die huizen kosten hier makkelijk 1,5 miljoen dollar!

Dario beleefde gisteren, op zijn 16de verjaardag, zijn eerste Canadese schooldag. Die is heel goed meegevallen. Hij werd onthaald door een andere jongen van Grade 11, en hij is onmiddellijk opgenomen geweest in een groepje van een 7-tal kerels, die allen met hem Wiskunde volgen.

Hij gaat naar de Oakville Trafalgar High School.  

De verschillen met school lopen in het Sint-Jozef College/Belgie zijn groot!
De leerlingen zijn hier op zijn leeftijd vele zelfstandiger en hebben veel meer vrijheid. Je ziet hier dus geen ouders rondlopen op school, behalve dan die van de 9th graders, die dus net gestart zijn op high school. Dario regelt alles dus ook zelf, en dat doet hij goed.

Ze mogen tijdens de pauze ook gewoon buiten het schoolterrein gaan. En aangezien er een plaza valkbij is (zo’n plein met allerlei winkels), trekken ze daar dan naartoe. Ze gaan bij de Tim Hortons een wrap en een pop (frisdrank) eten, of gaan binnen in de Sobeys (de Canadese Carrefour) om een bagel en wat drinken te kopen, en wandelen dan terug naar school.

Ze mogen bijvoorbeeld in het biologie laboratorium tijdens het uitvoeren van proeven gerust een ipod opzetten. En ook een Blackberry is niet verboden in de school.

Verder wordt je al nieuwkomer erg goed opgevangen en opgenomen in de groep. En dat heeft Dario in het verleden toch anders meegemaakt in de Belgische scholen.
Besluit: hij voelt zich echt in zijn nopjes!

Dario heeft ‘maar’ 4 lesuren, maar de lesuren duren hier i.p.v. de 50 minuten van België, wel 74 minuten. Verder hebben we op woensdagnamiddag geen vrije halve dag, maar lopen ze dus van maandag t.e.m. vrijdag school van 8.10 tot 14.40 uur. Dus als je het herrekent naar uren van 60 minuten, dan hebben ze hier een 2-tal uren per week minder les.
Tijdens elke leswisseling hebben ze 5 minuten pauze om van lokaal te wisselen9.24u, en de volgende begint dan om 9.29u. (daarmee ‘winnen’ ze weer wat tijd op Belgie, waar men gewoon binnen de 50 minuten die een les’uur’ duurt van lokaal moet wisselen)

Het volgende bericht zal ik wat meer schrijven over de vakken die Dario hier volgt.

Advertenties

20 thoughts on “Thuis + De eerste schooldag

 1. Wat fijn om te horen dat jullie je nu al zo thuis voelen! En wat fijn ook voor Dario dat hij zo prettig onthaald werd op zijn nieuwe school. Hopelijk blijft het fijn voor hem.

 2. Dat is vast een pak van je hart dat Dario het naar zijn zin heeft op school!
  Dat jullie al 11 dagen daar zijn, wat vliegt de tijd!! Ik ben erg benieuwd hoe jullie straks de winter doorstaan : )

 3. Hoi Elke! Wat leuk om jullie avontuur te kunnen meelezen. Komen er ook nog foto’s? Ik ben benieuwd hoe jullie avontuur verder gaat. Heerlijk dat Dario zo fijn is opgevangen door zijn nieuwe klasgenoten. Krijgen ze daar vaker immigranten binnen in hogere jaren? Maar eh, voor een krappere én duurdere woning hadden jullie ook naar Nederland kunnen emigreren hoor! Je had in Amsterdam voor dat geld zelfs een nóg kleinere woning kunnen huren, zonder tuin. 🙂 En de school van mijn zoon heeft lesuren van 70 minuten, de leerlingen moeten alles zelf regelen én ze mogen tussen de lessen door naar harte lust roze koeken scoren in de plaatselijke supermarkt. Nederland is toch het land van de onbegrensde mogelijkheden. 😀 Groetjes!

  • Als we het hier ooit beu zijn, dan zullen we naar Amsterdam komen! 😉
   En ja, ik kan me inbeelden dat de kinderen daar vrijer zijn, net zoals ze dat op een school in een Belgische stad ook wel zullen zijn. Maar Dario kwam van “het Jezuietencollege” dat een reputatie heeft op dat vlak… Dat kan positief zijn (zo heeft Dario het altijd ervaren), maar nu ze stilaan ouder worden is wat meer vrijheid zeker niet slecht om hen voor te bereiden op verdere studies.

 4. Leuk om te lezen dat jullie al zo vertrouwd zijn op je huidige stekkie!
  Wil je dan verhuizen binnen Oakville of gaat de voorkeur nog steeds uit naar Waterloo en omgeving?
  Hoe is het trouwens afgelopen met de sollicitatie van Erwin?…
  Fijn dat Dario zijn draai heeft gevonden!

  Groet,
  Louise!

  • Als Erwin in Waterloo een leuke job zou vinden, dan zijn we direct weg. Je hebt er minder het stadse gevoel, wat je dus duidelijk wel in Oakville hebt, met zijn zowat 180.000 inwoners. Maar Oakville zelf vinden we ook wel leuk. En bepaalde stukjes van Mississauga ook. En de streek rond Richmond Hill ziet er ook wel tof uit. Ach, we vinden wel ergens een stekkie, maar dat zal afhankelijk zijn van Erwin zijn job, en wat dat betreft is het dus nog volop solliciteren. Ze vinden zijn ervaring wel zeer waardevol, maar het is gewoon afwachten op een job, die op dat niveau natuurlijk niet zo dik gezaaid liggen. Heel moeilijk voor Erwin, dat wachten…

 5. Da’s toch ongelooflijk hoe snel een mens kan wennen aan een nieuwe omgeving, of is dat een Belgisch trekje ? Tof dat het allemaal zo vlot verloopt met/bij Dario en ’t doet me toch iets besluiten : er wordt wel eens gezegd dat het hier (in België) optimaal leven is, maar als ik jullie verhaal lees : het is ergens anders OOK best leefbaar (misschien op een andere manier).
  Blijf neerpennen, ‘k volg het graag op 🙂
  Groetjes,

  Hilde

  • Ook binnen Belgie verhuisden we de afgelopen 20 jaar maar liefst 5 keer. Maar dat blijft toch nog anders: men spreekt je taal, je weet hoe je administratief je weg moet vinden, hoe alles in elkaar zit, …
   En natuurlijk is het leven in Belgie heel erg fijn! Wij zullen de laatsten zijn om te zeggen dat we weggegaan zijn omdat we het in Belgie slecht vonden. Tuurlijk zou je nog gelukkiger zijn met Belgie als hier en daar een aantal dingen nog anders zouden geregeld zijn, maar ach, dat is in Canada niet anders hoor!

 6. Ik moest lachen om de stofzuiger, een van de eerste kerst cadeaus die ik van Scott kreeg was zo’n amerikaanse stofzuiger. Ik vind die dingen zo onhandig, je kan er zo een hernia mee krijgen. Ik wilde toen liever ook een Europees model, maar nu hebben we central vac. Nog prettiger!
  Wat fijn dat Dario al gelijk zo goed wordt opgenomen in de groep en dat ze op zijn school alles zelf moeten regelen, thumbs up:-)

 7. Leuk om te lezen hoe het leven jullie daar nu afgaat. Ik ben alvast een trouwe volger! Fijn dat jullie je zo snel al thuis voelen.
  Heel veel succes en plezier de komende tijd!

  Katelyn (AA-forum)

 8. Wat fijn te lezen dat jullie je al zo thuis voelen. En ook fijn voor Dario dat hij zo goed onthaald is! Een betere start kan hij zich niet wensen denk ik!
  Wen er maar aan dat de tijd snel gaat ;-), voor je het weet zit je er 2 maanden / 4 maanden etc… Ik vind dat sinds ik geemigreerd ben de tijd supersnel voor bij gaat. Succes voor Erwin met het vinden van een Job!

  Groetjes Marcel

 9. Fijn, dat Dario zich meteen thuis voelde! Dat is toch een van die dingen, die je maar moet afwachten. Hebben zij ook block scheduling (vakken op afwisselende dagen)? Saskia gaat van 7:20 to 14:10 naar school, maar verder klinkt het erg hetzelfde.

 10. Wat zal dat een geruststelling voor jullie zijn dat Dario het naar zijn zin heeft op school (en voor hem ook natuurlijk) Ik wist niet dat het zo streng was op Belgische scholen en dat de ouders ook nog op de middelbare school “rondlopen” Ik heb me nooit op de middelbare school van de kinderen vertoond, alleen voor 10 minuten gesprekken twee keer per jaar.

  Zitten er ook nog leuke meisjes in zijn klas?

  Jullie wonen wel in een mooi gebied zeg (ik heb even gegoogled), fijn dat het al meteen als een thuis voelt voor jullie.

 11. wat betekent grade 11? en tot hoeveelse is de basisschool tot 8 grade tog dan is 11 grade 4e? in nederland? (moest het gewoon weten lol)

  • High School start hier met grade 9, wat in Belgie het 4de middelbaar is (van de 6 jaar die het middelbaar onderwijs duurt). Grade 11 is dus het 5de middelbaar, oftewel het voorlaatste jaar. Grade 12 is het laatste jaar.

 12. Fijn, dat jullie je al zo lekker thuisvoelen en dat Dario zo goed opgevangen werd op school. Als Erwin nu ook nog een op korte termijn een baan zou vinden, dán kan jullie geluk helemaal niet meer stuk.

 13. Fijn dat het zo goed gaat en dat Dario die eerste vuurdoop op school zo goed doorstaan heeft. Wel speciaal hoor, zo op de 16e verjaardag naar een nieuwe school in een nieuw land!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s