Dario zijn vakken op school

Met de verhuis naar Canada stonden we voor het vraagstuk of we Dario gewoon verder zouden laten gaan naar het laatste jaar (grade 12), zoals hij dat in Belgie ook zou gedaan hebben, of dat we hem zijn 5de jaar zouden laten overdoen.

Het voordeel van grade 12 zou zijn dat hij dan mogelijk toch een beetje (meer) uitdaging zou vinden in zijn schoolvakken, het nadeel zou zijn dat hij zich op dat jaar niet voldoende credits zou kunnen halen om automatisch toegelaten te worden aan een goede universiteit. Dat zou hij kunnen opvangen door evening classes te volgen + summer school en nog een extra semester. Natuurlijk krijg je dan wel een heel erg zwaar schema te verwerken, en we dachten dat dat toch net weer teveel zou zijn, tenslotte verhuisde ook toch ook naar een nieuw continent en moest hij school lopen in een taal die niet zijn eerste taal is.
Nadeel van grade 11 zou zijn dat hij mogelijk niet voldoende uitdaging in de vakken zou kunnen vinden.

De school heeft dit trachten op te vangen door hem voornamelijk in grade 11 te zetten, maar met vakken op University level, en elk semester 1 hoofdvak in Grade 12.

Een schooljaar wordt hier ingedeeld in twee semesters. En voor beide semesters heb je een apart lessenrooster (time table).

Dario zijn vakken voor semester 1:
1ste lesuur = 8.10 – 9.24u: Biology (grade 12)
2de lesuur = 9.29 – 10.43: English
3de lesuur = 10.48 – 12.02: Entrepreneurship
4de lesuur = 13.26 – 14.40: Functions (wiskunde)

In het 2de semester wordt dit zijn schema:
1: Phyciscs (Fysica)
2: Computer Science
3: Visual Art (kunst)
4: Advanced Functions (wiskunde), grade 12

Op de oneven dagen (de 1ste, 3de, 5de, enz van de maand) heeft hij het bovenstaande schema, en op de even dagen worden het eerste en het laatste lesuur omgekeerd, dus dan start hij met Functions en rondt hij de dag af met Biology.

Hij volgt deze vakken op wat ze hier noemen “University level”. Dat wil zeggen dat zij je toegang geven tot de universiteit. Of beter: zij geven je de mogelijkheid om te solliciteren voor een plaats bij de universiteit. Want in tegenstelling tot Belgie is het hier niet zo dat jij, als je het 6de jaar ASO met success afgewerkt hebt (of voor de Nederlanders: laatste jaar VWO) je zomaar naar de universiteit mag. Je moet daar namelijk voor ‘solliciteren’.

 Ergens tussendoor gaat hij ook nog een special examen English Literacy moeten afleggen om zijn einddiploma te kunnen behalen. Waarschijnlijk zal hij dat in het 2de semester gaan doen, ofwel volgend jaar. Men ging eerst even een tijdje aanzien hoe het met zijn Engels staat, en of hij nog veel bijschaving nodig heeft om te kunnen slagen in dat examen. In ieder geval is zijn Engels goed genoeg om geen English As a Second Language (ESL) te krijgen! Meer nog, op een test woordenschat Engels vorige week bleek hij een van de topscoorders te zijn! “He’s European and he probably reeds a lot of books”, was de uitleg van de klasgenoten. De meesten kunnen het blijkbaar  niet geloven dat hij nog maar 2 weken in Canada woont…

In ieder geval zijn de eerste 2 schoolweken al heel goed meegevallen. Daarnet gingen we met Dusza haar avondwandelingetje maken, en toen zei hij “Ik kijk echt weer uit naar school morgen”… Wie had dat ooit kunnen denken!!!

Advertenties

5 thoughts on “Dario zijn vakken op school

  1. Voor een 16-jarige Belg lijkt me dit toch een zwaar schema, maar misschien is het wel evenredig met ’t college ? Volgens mij is hij op school al goed ingeburgerd en komt echt gewoon alles op zijn pootjes terecht !

  2. Dat zit wel goed zo te zien. Fijn dat hij uitdagingen heeft. Het lijkt me ook wel fijn om niet meteen in 12th grade te beginnen met al die extra lessen die hij dan zou moeten doen.

  3. Wat knap van Dario dat zijn Engels al zo goed is! En wat heerlijk dat hij het zo naar zijn zin heeft op school.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s