Onze eerste Canadese Thanksgiving

Op de 2de maandag van oktober viert men in Canada “Thanksgiving”. Dit als een soort van dankzegging voor het oogstseizoen dat nu afgelopen is.

In bijna elke provincie is dit een officiële (dus betaalde) feestdag. En alhoewel de feestdag zelf op een maandag valt, kan men dit zowat het hele weekend vieren. Men kan dus zijn traditionele maaltijd ook houden op zaterdag of zondag.

Het is ook het laatste verlengde weekend van het jaar waarop men nog lekker weer kan hebben. We genieten hier momenteel immers van een Indian Summer, met zeer zonnig weer en temperaturen van een graad of 22. Dus heel veel gezinnen trekken er ook op uit voor het weekend. Voelt leuk aan: wandelend in je bloesje of T-shirt op een bed van knisperende gele herfstblaadjes, terwijl de bomen rondom je gehuld zijn in prachtige gouden of dieprode kleuren!

 Op zaterdag zijn we met Chris en Liliane gaan wandelen langs de oevers van de Credit River in Streetsville, Mississauga. Na die wandeling zijn we met z’n allen gaan eten in een Italiaans restaurant, Si Andiamo   
Heerlijk was dat! Het gewone menu was al moeilijk om uit te kiezen, en toen bleek er nog een speciaal menu te zijn waarbij een aantal restaurants in Streetsville een deel van hun winst af stonden aan een plaatselijk kinderziekenhuis. We hebben dus met veel plezier ons steentje bijgedragen.

Zondag waren we bij Danute en David en zijn vader George (aka grandpa) uitgenodigd om onze eerste Canadese Thanksgiving te vieren. Dat was ook heel erg gezelllig.

Dario had wat last van zijn dubbele knieschijven (hij had gisteren ook al mee gewandeld), dus hij is met grandpa George en Danute op de kalkoen blijven babysitten, terwijl Erwin, David, ik en Dusza gingen wandelen in het bos. Maar eerst maakten we nog een stop aan een apple farm. “Buy local” wordt hier in Ontario best veel gepromoot, en dit is daar dus ook een voorbeeld van. De farm had een grote keuze aan allerlei verschillende appels. De boer liet ons een appel proeven die volgens hem op dit moment de lekkerste was. En ja hoor, heerlijk van smaak was die! Niet te zacht, niet te hard, en niet echt zuur maar ook niet zoet. We hebben dus een doos gekocht. Geen idee hoeveel kilo dat is, maar we betaalden 10 dollar. En we kregen nog het advies om over 2 weken terug te komen omdat er dan weer een oogst van een andere appel was die ook heel lekker is.

Na de wandeling zijn we terug naar hun huis in Markham gereden. Daar had Danute ondertussen wat snacks klaarstaan: zalmmousse, leverpate (waar zelfs Dario fan van was!), diverse soorten kaas en crackers en stukjes stokbrood. Hmmmm! Nog wat druifjes voor de frisse toets, en een glaasje appelcider en lekkere wijn om het door te spoelen.

De Thanksgiving maaltijd was dus heel traditioneel: gevulde kalkoen, veenbessensaus, aardappelpuree, gegrilde squash, vleessaus, side salade (die ik had gemaakt), gemengde koude groenten (met o.a. paprika en artisjokken). En als dessert was er pumpkinpie en applepie. Onze buikjes werden dus lekker rond gegeten!

 ’t Was ook leuk om met grandpa George kennis te maken. Deze kranige man (hij is 83 jaar) rijdt dus nog helemaal van Burlington naar Markham in zijn auto, kruipt nog op het dak na een storm om de takken van zijn dak te halen, en is een fijne verteller. Hij is afkomstig van Litouwen, maar bracht een groot deel van zijn leven door in Europa (Parijs, Londen, Cornwall, en zelfs Brussel!). Hij is een kunstenaar en blijkt dat werk van hem ooit België vertegenwoordigde op een wereldtentoonstelling. LOL! De galerij had namelijk niet verteld dat hij eigenlijk geen Belg was, en tenslotte was zijn werk wel vervaardigd in België met Belgische materialen (aluminium).

Dus tot nu toe hebben we al een geslaagd Thanksgiving weekend gehad. Straks eten we nog de overschot van de kalkoen, en gaan we wandelen langs Lake Ontario.

Advertenties

9 thoughts on “Onze eerste Canadese Thanksgiving

  1. Wat een heerlijk weertje bij jullie! Geniet er maar van, want de winters zullen er wel koud zijn!

    Fijn dat jullie de eerste Thanksgiving met anderen kon delen.

    Groetjes,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s