Overgang van High School naar Universiteit

Claudia vroeg zich af of Dario volgend jaar al naar de universiteit zou trekken, nu hij dit semester ook nog grade 12 vakken gaat volgen. Dus eerst even wat uitleg over hoe het hier gaat:

 in Belgie doe je je middelbaar onderwijs, en trek je, als je daar zin in hebt, naar de universiteit, ongeacht welke richting je vooraf volgde of hoeveel punten je daar behaalde. En je kiest gewoon waar je naartoe wilt (behalve voor geneeskunde).
Hier gaat dat anders: elke universiteit (of je kan je Bachelor ook gaan behalen op een College, vergelijkbaar met onze hogescholen) stelt zijn eigen eisen. En die eisen liggen zowel op het vlak van welke vakken je op welk niveau je gevolgd moet hebben, als op hoeveel punten je daarop moet behaald hebben. In principe kan je zeggen dat, hoe hoger de universiteit staat aangeschreven, hoe hoger de eisen die ze stellen.
In theorie zou onze zoon na dit 2de semester (dat morgen start), nog 1 semester extra moeten doen (tot januari 2012) om aan de nodige vereiste vakken te komen voor de universiteiten en studierichtingen waar hij interesse in heeft. Maar hij zal waarschijnlijk toch ook nog die laatste semester van het schooljaar doen. Dit om diverse redenen:
– sommige van die studierichtingen starten enkel maar in oktober
– hij weet nog niet goed wat hij exact wil gaan volgen en zijn interesse ligt heel breed (gamedesign, geschiedenis, biologie, iets met Engelse literatuur, computerwetenschappen, nanotechnologie,…)
– hij wordt in september pas 17 jaar

 Hij gaat in ieder geval moeten zorgen dat hij volgende 12th grade vakken op University level heeft gevolgd EN er voldoende hoge punten in behaalde. Tegen het einde van dit schooljaar gaat hij die vakken met een * al afgelegd hebben: English
Advanced Functions*
Physics*
Chemistry
Biology*
Calculus and Vectors

Fysica en Chemie zullen nog een extra uitdaging zijn, want hier doet men best heel wat labwerk voor die vakken, net als bij Biologie. Terwijl dat in Belgie iets is dat maar sporadisch gebeurde. Ook deed men dat dan meestal met hulp van de leerkracht, terwijl je hier binnen komt in het lokaal en de opdracht krijgt om xyz aan te tonen… Je moet dan zelf weten hoe je dat gaat doen, en met welk instrumenten en proeven en zo. Dat was best wel wennen voor Dario, en daar verloor hij aanvankelijk ook heel wat punten door. Ook aan het systeem van toetsen door middel van multiple choice vragen moest hij nog wennen. Hij gaat het vaak veel te ver zoeken, zijn antwoorden. Eigenlijk wil hij die cursus biologie om die reden terug overdoen, omdat hij nu doorheeft hoe het lab en die multiple choice testen werken, maar zijn leraar vond het niet nodig omdat hij een duidelijk evolutie zag in zijn manier van werken en overtuigd is dat hij het kan. Toch moeten we dit even navragen bij de Admission Office van de universiteiten om te kijken wat zij aanraden. En dus voor Fysica en Chemie gaat hij ook tegen dat zelfstandige labwerk aanlopen…

Ondertussen zullen wij in het voorjaar nog wel eens naar een aantal opendeurdagen gaan kijken, om weer beter een indruk te krijgen van de diverse opleidingen en universiteiten.

Daarnaast zitten we nog met het feit dat hij bijkomend een TOEFL of IETS of zo af moet gaan leggen, omdat hij geen 4 jaar high school English (als eerste taal) gehad heeft. We gaan wel eens uitzoeken of het feit dat hij de hoogste punten behaalde voor die cursus en het feit dat hij nu in het Advanced and Gifted programma terecht gaat komen voor Engels, hem daar niet vrij van gaat stellen. Maar regeltjes worden hier heel erg graag gevolgd. 😉 Zo behaalde een vriendin van ons haar Master in Engels (en Frans) in Litouwen, en werd ze leerkracht Engels op een middelbare school. Nadien verhuisde ze naar Amerika. Daar heeft ze dan toch, ondanks haar master in Engels, een TOEFL moeten afleggen EN een deel van haar studie opnieuw moeten doen vooraleer ze er les mocht geven. Ze heeft dit een 10-tal jaren gedaan, en nu woont ze dus in Canada… en moet ze dat allemaal nog eens opnieuw doen!
De zoon van een vriendin is Canadees, heeft hier tot zijn 10 jaar gewoond en verhuisde toen naar New Jersey. Daar liep hij school tot het einde van het middelbaar, en dan is hij aan een universiteit in Engeland gaan studeren, waar hij nu met zijn PhD bezig is. Nu wil hij volgend jaar nog verder gaan aan de universiteit in Toronto… En ook hij moet die TOEFL doen!!! LOL! Gewoon omdat hij zijn high school niet in Canada gevolgd heeft.
Dus je ziet, zo vlotjes omzeilt men de regeltjes blijkbaar niet…

Advertenties

One thought on “Overgang van High School naar Universiteit

 1. Jullie zoon is inderdaad nog jong, eigenlijk net als Myrthe als zij klaar is over 2 jaar.
  Zij is dan iets ruimer 17, maar nog steeds jong.
  In de VS kun je op verschillende universiteiten interessanten summer schools volgen, maar ook hier lopen we tegen het probleem dat zij qua leeftijd te jong is…. Maar jullie Dario is dan net wat ouder, misschien zitten daar interessante dingen voor hem tussen.
  Het blijft moeilijk om te weten wat je wilt op die leeftijd…..
  Hoewel Myrthe pas 15 is en in grade 10 zit zou het handig zijn als zij een idee heeft wat zij wil ivm de vakkenkeuze….
  Maar we zoeken nog effe verder, jullie ook succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s