Winter storm watch

Vandaag worden jullie verwend met maar liefst 2 nieuwe berichten:
eentje over de overgang van middelbaar naar hoger onderwijs (verder naar onder scrollen), en eentje over het weer.

Het ziet er naar uit dat we de komende dagen kennis gaan maken met de minder prettige kanten van de winter in Ontario. Er is namelijk een grote sneeuwstorm op komst. Het voorspel zal dinsdag beginnen, het hoogtepunt zullen we woensdag krijgen.
In principe had Erwin morgenavond naar Windsor (helemaal in het zuidwesten, tegen Detroit in Amerika aan) gereisd. Veiligheidshalve moeten zij dit in de winter met de VIA trein doen, en zelfs dan is het een rit van 3,5 uur. Maar deze ochtend kreeg hij het advies om alles af te gelasten, want de kans bestaat dat ook de trein niet gaat rijden of  onderweg gaat stranden…

Men verwacht dus 20-30 cm sneeuw:
Light snow will begin in advance of this system tonight and Tuesday. However the heavier snow is forecast to begin Tuesday night and continue Wednesday morning. Potential widespread snowfall amounts of 20 to 30 cm are likely before the snow tapers off Wednesday afternoon.

Dat is natuurlijk heel wat, maar toch nog overkomelijk, lijkt mij (al zal dat verdomd veel sneeuw ruimen zijn!) Maar dat is nog niet alles:
In addition strong and gusty east winds will develop with the snow. This will cause local whiteout conditions in blowing snow. The east winds will also generate local snow squalls off Lake Ontario in advance of the main snow area which will give enhanced snow amounts to regions near the west end of Lake Ontario.
Die whiteouts of snowsquall”, dat is dus wanneer er veel sneeuw valt en de wind heel erg waait. Je krijgt dan een soort van horizontale sneeuw, waardoor je haast geen hand voor ogen meer kan zien.
Eigenlijk kan ik me zoiets nog niet inbeelden omdat ik het nog niet meegemaakt heb, maar de locals spreken vol ontzag over zoiets en nemen het heel ernstig wegens zeer gevaarlijk. Die dingen ontstaan plots, bijvoorbeeld terwijl je aan ’t rijden bent. Ze zeggen dat het dan lijkt dat je plots tegen een muur van sneeuw aan rijdt. Sommigen gaan dan direct stoppen, anderen blijven heel erg stilletjes doorrijden. En dat is natuurlijk heel erg gevaarlijk!

Enkele foto’s om een idee te krijgen:


(Ik dacht eerst dat die ene foto, met die prachtige blauwe lucht, gewone wolken waren, maar dat blijkt dus sneeuw te zijn!!! Je kan op de foto’s klikken om ze in groter formaat te zien.)

Van Wikipedia: Whiteout is a weather condition in which visibility and contrast are severely reduced by snow or sand. The horizon disappears completely and there are no reference points at all, leaving the individual without any orientation.

En of we het nu leuk vinden of niet:
This will be the first Major winter storm of the season for the Toronto area.
Er gaan er dus nog volgen!

This storm has the potential to create near-paralyzing conditions. Environment Canada continues to monitor this dangerous winter storm and will issue further watches and warnings as necessary.

 Wel grappig om te lezen dat het ‘near-paralyzing’ omstandigheden zijn. Het openbare leven gaat hier dus, ondanks zo’n sneeuwstorm, niet stilvallen… We zullen zien…

Voor diegenen die het willen volgen: updates kan je dus bij Environment Canada vinden.

(je kan boven op de woorden klikken die een link hebben, om meer info te lezen)

En als je het nog niet weet: Oakville ligt tussen Toronto en Burlington, aan Lake Ontario:

Advertenties

9 thoughts on “Winter storm watch

 1. Het is duidelijk; jij bent vandaag niet voor de basement aan het shoppen!!! En over die sneeuw: Eerst zien, dan geloven. Maar ik ken minstens één persoon die er niet over zal klagen… Jesper!

  • Oh ja, stuur die maar naar hier als hij jullie driveway geploegd heeft! In ruil voor wat pralines en koekjes en warme melk met honing mag hij hier ook nog wat komen ‘spelen’. De mama’s zullen ondertussen binnen wel alles klaar zetten. 😉

 2. Spannend zeg! (eerlijk gezegd zou ik zoiets best eens mee willen maken, maar dan natuurlijk in een lekker warm huis en niet buiten op de weg). Heb je een voorraad eten ingeslagen? Vanavond werd er op het nieuws ook al over gesproken, niet over Canada, maar dat er in de VS zulk slecht weer aan zat te komen.

  • Ach, ik heb hier gewoon wel wat voorraad staan (maar dus geen brood en melk). In het ergste geval eten we pens voor de hond, hahaha! (al heb ik ook nog zo’n Pedigree stoofpotje, misschien dat dan maar even proberen). Neen, serieus: we zitten hier vlakbij winkels. In het ergste geval kan ik te voet. We hebben een supermarkt op 500meter, ik denk dat je dat dan nog wel te voet kan doen? Ik heb snowboots en een skibril. 😉

   En het is zoals Amanda zegt: eerst even kijken (of het wel zo erg zal zijn). Voor hetzelfde geld gaat het ergste aan ons voorbij. We hebben nog al zo’n waarschuwing gehad en toen viel het ook best goed mee.

 3. Bah, ik heb er helemaal genoeg van! Hier wordt ijs voorspeld. Zo’n sneeuwstorm is spannend terwijl het gebeurt en daarna een dag mooi en dan mag het weer weg. Maar ik ben benieuwd of ze gelijk gaan krijgen. Be safe!

 4. Ook hier kijken we vol spanning uit naar de eerste winterstorm! Hoewel we zoiets dergelijks wel eens twee jaar geleden tijdens een vakantie hebben meegemaakt. Je moet dan echt niet de weg op gaan.
  Maar we zijn geprepareerd met hout voor de open haard, kaarsen, gasbrander voor het geval de stroom ook nog uitvalt!
  Over 2 dagen weten we meer! Happy first storming 😉

 5. Dit wordt dan – eventueel – jullie 1ste sneeuwstorm ? Tof weer om gezellig te cocoonen thuis aan het haardvuur 🙂
  In België is het ook koud aan het blijven en helaas wordt er voorspeld dat maart en april ook een ramp wordt. Manmannekes toch…
  Soigneer jullie daar 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s