Feeling hot hot hot

Records kunnen heel plezierig zijn. Bijvoorbeeld als je een recordbedrag wint bij een loterij. Ze kunnen ook gewoon grappig zijn, zoals bijvoorbeeld die groep Spanjaarden die de grootste groep waren van lolly-likkende mensen (12.831 personen om exact te zijn). Maar records kunnen ook heel vervelend zijn. Afgelopen weekend hadden we de warmste 17de juli ooit. Met 35 graden Celcius (en een gevoelstemperatuur die ergens in de 40 graden lag). Ach, op dat moment kan je er nog mee lachen. Het is zomer!

Ik kap hier dus niet alleen ijsblokjes in Dusa haar drinkbakje, maar voorzie de vogelbadjes in de tuin ook 2 keer per dag van koud water. Met ijsblokjes. (ben ik nu gek?)

Maar de +30 temperaturen blijven aanhouden, en deze keer koelt het ook ’s nachts niet af (25 graden maakt het niet echt veel frisser, zeker niet omdat het windstil is).
Tel daar bij dat we een hoge vochtigheidsgraad hebben, dus de gevoelstemperaturen liggen een stuk hoger. We zijn dus nu van een ‘heat alert’ over gegaan naar een  ‘extreme heat alert’. Dat wil zeggen :
“Extreme Heat Alert is when forecast weather conditions suggest that the likelihood of a high level of
mortality is at least 50 percent greater than what would be expected on a typical day.”

Dat wil zeggen dat sommige zwembaden langer open gaan bllijven, zodat mensen kunnen komen
afkoelen. Daklozen of mensen die geen airco hebben worden aangespoord om afkoeling te zoeken in het stadhuis, de openbare bibliotheken, shoppings malls, community centres, …
Men kan dus ook gaan slapen in de zogenaamde ‘cooling centres’ die nu geopend worden.
Verder kan je natuurlijk best het advies volgen om voldoende te drinken, geen zware arbeid te doen, enz. De klassiekers dus.

En alsof het warme weer alleen nog niet duidelijk maakt dat het zomer is: we hebben ook uitzonderlijk weinig regen gehad. Er viel tot nu toe in juli nog maar 4,4mm regen. Dat zouden er normaalgezien 70 moeten zijn. De grond barst hier dus letterlijk open (!!!) van de hitte en de droogte.

Door de droogte zijn er natuurlijk ook al weer heel wat (bos)branden ontstaan, vooral in het noorden van Ontario, waar men al duizenden mensen (first nations) heeft moeten evacueren. Sommigen zelfs per vliegtuig. Vandaag in de Oakville Beaver:

“We are concerned about the dryness, in general, of the grass and vegetation around Oakville and the potential for a larger and more-difficult-to-deal-with vegetation fire, if that were to occur,” said acting fire chief Lee Grant.

The acting chief said grass fires tend to start in Oakville around highways and railway tracks as a result of vehicle operation and accidents.
Furthermore, though less likely to occur, fires in the north Oakville wooded areas could be problematic because of the large amounts of vegetation. “Certainly, the potential for a larger problem exists up there (in north Oakville), if we do get one.”
(wij wonen in north Oakville trouwens. Tegen de velden aan. Die er allemaal vol staan van heel erg
droog en heel erg hoog gras…)

Zelfs de Go treinen (forenzentreinen) moeten nu langzamer rijden. Dit omdat de sporen onder invloed van de hitte uitzetten. Deze mail kwam vandaag toe:

Due to extreme heat alert conditions expected to impact the city beginning July 21,
your trip on the GO train may be slower than usual in the next few days.
Because metal tracks expand under high heat conditions, this may cause the
steel rail to have minor buckling or rail breaks. For your safety, reduced
speeds may be required, which will add 5 to 10 minutes to your normal commute
time, until the heat wave passes.

Edit: iemand maakte me er nog attent op dat, als de treinen trager rijden, ze ook minder hard moeten remmen. En dat geeft weer minder (kans op) vonden die bermbranden doen ontstaan.

De vraag is of we morgen weer een record gaan verbreken. Nog eentje van  ‘warmste dag’. Immers, sinds 1937 houdt men hier de temperaturen bij. En tot nu toe was de warmste dag 25 augustus 1948 met 38.3C was. Dit is wat men morgen denkt te gaan verbreken. En met de ‘humidex values’ (vochtigheidsgraad) komen we dan een graad of 10 hoger uit.
Slik…. Ik had dus een wandeling gepland rond University Avenue, langs al de prachtige gebouwen daar. Maar dat zal voor volgende week zijn. Hopelijk.
Misschien kunnen we beter naar een museum gaan. Eens kijken of er ergens een
expositie is rond de Noordpool of zo…

Slagen jullie er nog in om het hoofd koel en de voeten warm te houden?

http://www.insidehalton.com/community/oakvillebeaver/article/1046170

http://www.toronto.ca/health/heatalerts/beatheat_ac_places.htm

http://www.toronto.ca/health/heatalerts/alert.htm

http://thestar.blogs.com/weather360/2011/07/thursday-may-be-torontos-hottest-day-ever.html

Advertenties

7 thoughts on “Feeling hot hot hot

 1. Nou, je kunt mijn blog van vandaag wel lezen en zien, dat het hier niet anders is. Morgen wordt het nog veel erger, met gevoelstemperaturen van meer dan 42 graden. Pff!

 2. Wij kunnen er hier in Vancouver alleen maar van dromen…Denk dat we dit jaar al 3 dagen boven de 20 graden hebben gehad. Zo zie je maar, het is overal iets :-).

  • Ik hoorde net dat ze in Saint John, New Brunswick, ook heel de tijd maar rond de 15 graden zitten… Je kan misschien op vakantie gaan naar Manitoba of Ontario? 😉

 3. Wij proberen oha te bezuinigen op elektriciteit en dus pas de airco aan in het goedkope tarief maar met dit weer gaat ie ook overdag aan. Anders is het echt niet te harden! En het zwembad is heerlijk natuurlijk om af te koelen. Dus ja…we houden het koel!

  • Hier heeft de airco de laatste 2 dagen ook meer uren gedraaid dan al de voorgaande weken/maanden bij elkaar. Maar de luxe van een zwembad, die hebben we niet.

 4. Haha, in Nl hebben we geen enkele moeite mee om het hoofd koel te houden. Wat ben ik dan nu blij met onze 20-22 gr temperatuur (met helaas wel de nodige regenbuien).
  Sterkte!

 5. Hey,
  na een afwezigheid van enkele maanden (computer kapot, hard gewerkt aan ons huis…) heb ik me terug ingelezen in jullie avonturen.

  Pfff, lezen over zo’n hittegolf doet me al smelten. Ik ben meer fan van koelere temperaturen.
  Hopelijk duurt het niet te lang voor de mensen die er zich moeilijker kunnen tegen beschermen.

  Hier in België (West-Vlaanderen) regent het de afgelopen twee weken redelijk wat. De mensen beginnen alweer te morren over het weer. Precies alsof ze de afgelopen 3 maanden op slag vergeten zijn, want we hebben al heel wat mooie weken meegemaakt dit jaar!

  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s