Crawford Lake, deel van de Niagara Escarpment


Ondertussen al een tijdje geleden, hebben we een bezoek gebracht aan Crawford Lake. Dit
natuurreservaat ligt hier ongeveer 15-20 minuutjes vandaan (Milton) en maakt deel uit van de natuurgebieden van Halton Region Conservation Authority.

Crawford Lake maakt deel uit van de Niagara Escarpment. Een ‘escarpment’ zijn lange/steile kliffen die ontstaan zijn door erosie. De Niagara watervallen maken deel uit van de escarpment. Het is een fossielrijk sedimentair gesteente, veelal begroeid met bossen en de kliffen steken tot 510m boven de zeespiegel uit.Het is een zeer uitgestrekt gebied, dat start in Waterdown (New York) en zo westwaards naar Ontario komt, en dan doorgaat naar Michigan, Wisconsin en Illinois.
Het ‘escarpment’ heeft zich miljoenen jaren geleden gevormd. Het is zeer waardevol gebied, en in 1990 is de Niagara Escarpment door de UNESCO opgenomen als “a World Biosphere Reserve”.

Crawford Lake is een zogenaamd ‘meromitic lake’. Ik ken de Nederlandse term niet, maar het wil zeggen dat de waterlagen nooit met elkaar vermengd geraken, ook niet door wind. Dit is vrij uitzonderlijk en je treft het wereldwijd maar bij een aantal meren aan (waarvn de Zwarte Zee waarschijnlijk het meest gekende voorbeeld is, of Great Salt Lake in Utah).
Hierdoor dringt er amper zuurstof door tot in de onderste lagen, waardoor er daar ook maar weinig leven mogelijk is. Het is ook niet echt zonder gevaar, want in de onderste lagen kan zich CO2 opstapelen. En als er dan een ramp gebeurd zoals een aardbeving, dan kan dit ontsnappen met doden tot gevolg! Niet alleen in het meer zelf, maar ook in de omgeving van het meer.

In dit meer dringt de  zuurstof niet verder door dan de eerste 15 meter, terwijl het meer 24 meter diep is. (even een weetje tussendoor: de Noordzee is van de Belgische kust tot aan Engeland op zijn diepst ook maar 30 meter!)
Hoe het technisch juist in elkaar zit, dat heb ik nog niet helemaal begrepen, maar het sediment dat zich
op die manier afzet blijkt dus veel informatie te kunnen geven over de eeuwenoude geschiedenis van dit gebied.

We bezochten dit pareltje op aanraden van Chris en Liliane, die ons vergezelden op deze uitstap:

Je kan mooi rond het meer wandelen.


Er staan veel vleesetende planten (sorry Liliane, ik ben de naam al weer vergeten..):

Naast visjes zagen we ook een schildpad:

En een  kikker:


Ook de  white trillium bloeit hier overvloedig. Deze bloem is de symbolische bloem van Ontario:


Er zijn heel  wat wandelpaden (19 km in totaal), en een daarvan leidt je naar een uitkijkpost die uitkijkt over de Nassagaweya Canyon. Wat een prachtig zicht op deze canyon!
‘nassagaweya’  is een indiaanse woord wat wil betekenen “waar 2 rivieren elkaar ontmoeten”. Het
gaat hier over Bronte Creek en Sixteen Mile Creek. Voor de hikers: Bruce Trail  loopt door deze canyon.

Je kan er hopen kalkoengieren zien rondzweven, maar ook ander roofvogels.  Natuurlijk was het een beetje moeilijk om ze met mijn kleine toestelletje juist te timen, en dit is de best gelukte foto:
Via pollenonderzoek heeft men ontdekt dat hier ooit een nederzetting moet geweest zijn, en zo heeft men ontdekt dat er in de 15de eeuw een Irokees dorp heeft gestaan langs dit meer.  Het was een dorp van de Wendat groep, en men heeft het grotendeels gereconstrueerd. Zo kan je er 2 longhouses bewonderen, de palisade die rond het dorp gebouwd was, een reconstructie van een typsiche tuin (de ‘three sister’s garden, omdat de Irokezen traditioneel 3 gewassen verbouwden: mais, bonen en squash).
Oorsponkelijk had het dorp een 250-tal inwoners, en 5 longhouses. Gek genoeg  heb ik er helemaal geen foto’s van gemaakt… Dus moet ik nog wel eens terug. Maar om jullie een indruk te geven, leende ik deze foto van het internet:

Nog wat leuke foto’s van deze wandeling:
We vonden het een geslaagd bezoek en gaan dus een jaarpas van  Conservation Halton kopen. Deze geeft ons toegang tot volgende parken:
Crawford Lake – Kelso – Hilton Falls – Mountsberg – Rattlesnake Point – Mount Nemo
Die liggen allen zo dichtbij, denk dat ik voor de verste misschien 40 minuten moet rijden.

Mountsberg hebben we ook al bezocht, dus dat wordt het volgende verslagje. Met foto’s!

Advertenties

7 thoughts on “Crawford Lake, deel van de Niagara Escarpment

  1. wij hoeven geen reisgids te kopen maar kijken gewoon op jullie blog! Met mooie foto’s erbij en een uitgebreide beschrijving! Wat wil een mens nog meer!
    Mooi verslag!

    Gr. Claudia

  2. Hoi Elke,
    Wat een goed verslag! Nu wij onze orientatie naar Ontario hebben verplaatst, vind ik het fijn te lezen dat er veel moois in de omgeving is. Sterkte met de hitte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s