Dario en de TOEFL test

Ik denk dat ik het al wel eens gedeeltelijk beschreven  heb op dit blog, maar voor de volledigheid:

Als je hier in Ontario naar de universiteit wilt, en je bent geen native speaker en je hebt de afgelopen 3 jaar niet volledig Engelstalig onderwijs genoten, dan moet je een taaltest afleggen. De test die daarvoor in Noord-Amerika het meest gekend en aanvaard is, is de TOEFL (Test of English as a Foreign Language).

Hier in de streek kan je blijkbaar enkel nog maar de Internet Based Test (iBt) afleggen. Je moet daarvoor naar een door die TOEFL organisatie erkende locatie gaan (in ons geval een college in Mississauga, dat was de dichtsbijzijnde voor de datum die Dario wou). Hij moest vorige vrijdag daar zijn om 7.30u ’s morgens, de test zelf begon dan om 8.00u en zou duren tot 12.30u. Om 11.30u belde hij me al dat hij klaar was, dus dan ben ik hem maar snel gaan ophalen. Volgens hem was het “best goed” gegaan…
Maar daar waren wij als ouders nog niet zo gerust in, want echt veel heeft hij er niet voor gedaan. We hadden dit boek aangeschaft:


En daar heeft hij in gelezen en wat oefeningen uit gemaakt om zich de format van de test eigen te maken, en dat bleek heel goed te gaan.
Nu circuleren er op het internet woordenlijsten met wel 1000, 3000 of 5000 woorden die je moet kennen om de TOEFL af te leggen, zie je hier oproepen verschijnen van mensen die studiegroepjes willen samenstellen om samen te oefenen (maanden aan een stuk) en kan je dus ettelijke 1000-den dollars uitgeven aan prep courses voor deze test. Dus heel erg gerust waren wij er als ouders toch niet in dat het lezen van het boek en het maken van wat oefeningetjes voldoende zou zijn…. Dus de afspraak was dat, als hij niet voldoende punten zou scoren, hij de herkansing zelf moest betalen ($255).

De test zelf bestaat uit de klassieke 4 onderdelen: Reading – Listening – Speaking – Writing
Op elk onderdeel kan je maximaal 30 punten score, dus 120 is de totaalscore die je kan behalen.
Elke universiteit legt andere eisen op qua score die je moet halen om toegelaten te worden zonder dat je een extra Engels programma voor anderstaligen volgt. We zagen eisen die lagen tussen de 88 en de 100.
Op de dag van het examen waren er 30 mensen die de test af kwamen leggen in dat college. Dario was de jongste, sommigen waren er al voor de 3de keer… (heel erg bemoedigend om te horen. NOT!)

Maar om het lange verhaal kort te maken: deze ochtend, net toen we op het punt stonden om te gaan shoppen (we hadden gisteren aan het station elk een kortingsbon van $10 gekregen van Oakville Place, de locale mall, en Dario en ik hadden beiden wel iets op ons wenslijstje staan), kwam de mail van de organisatie binnen dat de testresultaten bekend waren…
Op Reading en Speaking behaalde hij de maximumscore (30 punten)
Op Listening 29 punten, en op Writing 28 punten.
totaalscore was dus 117! Meer dan dik in orde voor elke universiteit in Canada.

We zijn dus in een zeer gelukkige bui gaan shoppen. Papa heeft zijn bon aan zoonlief afgestaan, en deze heeft daarmee een game gekocht (waar we dan 8 dollar van hebben bijgelegd). En ik heb in The Bay nog een leuk zomerponnetje gekocht, wat in de solden was en dit weekend nog eens -40% extra kreeg. Nadat ik mijn bon ingewisseld had, moest ik ook niet eens $10 opleggen. Leuk om zo het weekend in te springen!
(en dan nog niet te denken aan de duizenden dollars die we niet hebben moeten uitgeven aan zo’n dure voorbereiding voor de TOEFL test!)

Voor diegenen die bekend zijn met deze TOEFL test, maar nog niet met de cijfers van de iBt: de score komt overeen met 287 (van de 300 putnen) op de Computer Based test, en met een score van 663 (van de 677 punten) op de paper based test.

Advertenties

7 thoughts on “Dario en de TOEFL test

  1. Groot tromgeroffel voor Dario!
    Een prestatie om trots op te zijn, zeker als je bedenkt dat je nog geen jaar in Canada woont! Super! (maar we hadden niks anders verwacht!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s