Welzijnskloof tussen Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar groter

Als ik dit soort berichten lees, dan stel ik me echt wel vragen bij de toekomst van Belgie. Maar meer nog vraag ik me af hoe men ooit twee zulke verschillende ‘volkeren’ in een land heeft willen gieten. Cultureel gezien zijn Vlamingen en Walen gewoon anders. Taalkundig gezien spreken we een taal die niet eens verwant is aan elkaar. En het niveau van ons onderwijs is zo verschillend, waardoor Vlaanderen bij de top van de wereld hoort en Wallonie tussen de ontwikkelingslanden staat in internationale onderzoeken zoals PISA.
En dit artikel uit De Standaard illustreert nog meer verschillen:

Onze Belgische verzorgingsstaat presteert naar Europese normen middelmatig. Dat blijkt uit een studie van de Luikse universiteit (ULG), die De Tijd kon inkijken. Als dezelfde oefening voor de twee landsdelen apart wordt gedaan, blijkt echter dat Vlaanderen aan de Europese top staat, terwijl Wallonië wegzakt naar de staart.

Drie economen van de Luikse universiteit vergeleken de Belgische verzorgingsstaat met andere Europese lidstaten. Ze deden dat aan de hand van vijf criteria: armoede, ongelijkheid, langdurige werkloosheid, voortijdig afhaken op school en levensverwachting.

Uit de studie blijkt dat België is afgezakt naar de middenmoot van Europa. Ons land staat op de 11de plaats in de rangschikking van 27 lidstaten. Als de kostprijs, die de efficiëntie van het systeem weergeeft, in rekening wordt gebracht, zakken we zelfs naar de 19de plaats.

Nog frappanter zijn de resultaten wanneer dezelfde berekening wordt gemaakt voor Vlaanderen en Wallonië. De Vlaamse verzorgingsstaat komt dan uit tussen de toplanden van de Europese Unie. Wallonië zakt nog verder naar beneden en belandt in de kelder van de rangschikking, tussen Portugal en Spanje en niet ver van landen als Bulgarije en Roemenië.

Bovendien blijkt dat de kloof tussen de twee landsdelen op het vlak van sociaal welzijn de afgelopen jaren alsmaar groter werd. Vlaanderen ging er tussen 2003 en 2009 serieus op vooruit, Wallonië boekte daarentegen amper vooruitgang.

‘Explosief’

De economen die het onderzoek uitvoerden, spreken van een zeer verontrustende evolutie: ‘Ook in andere landen vind je waarschijnlijk grote regionale verschillen,’ stellen ze, ‘maar de Belgische politieke context maakt deze groeiende kloof extra explosief.’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s